Piwo bezalkoholowe

Piwo bezalkoholowe to dobra alternatywa dla piwa alkoholowego.
Mogą z niej skorzystać osoby, które nie chcą lub nie mogą pić alkoholu, ale lubią jego smak.
Jeśli masz w planach pracę, uprawianie sportu czy prowadzenie samochodu,
wybierz piwo bez procentów.

Piwa bezalkoholowe są coraz bardziej popularne. Dzięki nim wybór napojów, jakie może spożyć osoba dorosła w trakcie wieczoru poza domem, jest większy. Kiedyś uważano, że piwa bezalkoholowe piją jedynie kobiety w ciąży, osoby z problemami zdrowotnymi czy kierowcy. Obecnie coraz częściej sięgają po nie osoby dorosłe, które lubią smak piwa, a nie chcą pić alkoholu, traktują je po prostu jako smaczny orzeźwiający napój.

Ile alkoholu jest w piwie bezalkoholowym?

Piwa bezalkoholowe wyglądają, pachną i smakują jak tradycyjne piwa, ale zawierają minimalną dawkę alkoholu lub nie zawierają go wcale. Ilość procentów w piwie bezalkoholowym odpowiada zazwyczaj ilości procentów znajdującej się w szklance soku pomarańczowego. Wiele produktów spożywczych zawiera bowiem, podobnie jak piwo bezalkoholowe, śladowe ilości alkoholu (są to np. wspomniany już sok i belgijskie czekoladki). Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i kierowców. Te osoby, jeśli chcą się napić piwa, powinny sprawdzić, czy na butelce jest oznaczenie 0,0% vol.

Różnica między piwem bezalkoholowym a alkoholowym?

Tradycyjne piwo zawiera zazwyczaj około 4%-6% obj. alkoholu. W różnych miejscach na świecie stosuje się różne nazewnictwo i definicje piw, które zawierają niewielkie ilości lub są całkowicie pozbawione alkoholu (ang. non alcohol, near beer, dealcoholised, low alcohol, czy alcohol free). W niektórych krajach określa się takie piwa terminem light, co oznacza, że zawierają mniej alkoholu, podczas gdy w innych krajach terminem light oznacza się produkty o obniżonej wartości kalorycznej.

Piwo bezalkoholowe

Wytyczne dla krajów odnośnie piwa bezalkoholowego

Definicje prawne i stosowana terminologia dotyczące piwa alkoholowego oraz bezalkoholowego różnią się w zależności od kraju. W poniższych krajach przedstawia się to w następujący sposób:

  • Polska: Aby piwo zostało uznane za bezalkoholowe, zawartość alkoholu nie może przekroczyć 0,5% całkowitej objętości.
  • Australia / Nowa Zelandia: Napoju alkoholowego zawierającego ponad 1,15% obj. alkoholu nie wolno przedstawiać jako produktu o niskiej zawartości alkoholu.
  • Kanada: Napojem alkoholowym określa się napój, który zawiera co najmniej 1,1% obj. alkoholu.
  • Wielka Brytania: Napoje bezalkoholowe zawierają nie więcej niż 0,05% obj. alkoholu.
  • USA: Napojów fermentowanych zawierających mniej niż 0,5% obj. alkoholu nie określa się mianem piwa, lecz napoju słodowego. Terminem alcohol free oznacza się napój, który nie zawiera wykrywalnych ilości alkoholu, natomiast termin non alcohol stosuje się w przypadku napojów zawierających mniej niż 0,5%.

Warzenie piwa bezalkoholowego

Piwo bezalkoholowe warzone jest zasadniczo tak samo jak tradycyjne, przy użyciu tych samych podstawowych składników, jak ziarna zbóż (np. słodowany jęczmień czy pszenica), chmiel, drożdże i woda. Na pewnym etapie produkcji w znacznym stopniu ogranicza się – lub w ogóle eliminuje – zawartość alkoholu w produkcie końcowym.

Istnieje kilka sposobów warzenia piwa bezalkoholowego. Jedną ze stosowanych od dawna praktyk jest usuwanie alkoholu pod koniec procesu warzenia poprzez odparowywanie lub filtrację.

Ostatnio stosuje się nową metodę zwaną metodą ograniczonej fermentacji alkoholowej. W procesie tym produkcję alkoholu ogranicza się od samego początku warzenia za pomocą specjalnych drożdży, które podczas fermentacji produkują niewielkie ilości alkoholu. Istnieją również inne procesy, lecz niezależnie od tego, który z nich zastosujemy, piwo bezalkoholowe powstałe w jego wyniku wygląda, pachnie i smakuje jak tradycyjne piwo, a to, co je wyróżnia, to brak procentów lub śladowe ich ilości.