Jak się produkuje piwo bezalkoholowe?

Jak się produkuje piwo bezalkoholowe?

Bez względu na sposób produkcji piwa bezalkoholowego warto zaznaczyć, że jest to taki sam proces warzenia jak warzenie klasycznego złotego trunku z dodatkowym elementem w procesie produkcji. To ten dodatkowy element sprawia, że rozróżniamy 3 podstawowe technologie produkcji piw w bezalkoholowej kategorii.

  1. Destylacja lub ekstrakcja próżniowa – to proces technologiczny, w którym uwarzone klasycznie piwo w sposób mechaniczny pozbawia się alkoholu.
  2. Przerwanie procesu fermentacji – za proces fermentacji i powstanie alkoholu w piwie odpowiedzialne są drożdże. Piwo bezalkoholowe może powstać poprzez przerwanie fermentacji w celu niedopuszczenia do wytworzenia się alkoholu.
  3. Unieruchomienie drożdży – a konkretnie ich komórek. Taka metoda sprawdza się w przypadku specjalnych drożdży, które reagują i oddają wszelkie walory smakowe poza alkoholem. To nowoczesna technologia, która pozwala nie tylko produkować prawdziwe piwo 0,0% alkoholu, ale też zachować sporą część dodatkowych walorów smakowych.

W ostatniej z metod da się produkować wszystkie możliwe smaki i gatunki piwa, od lagera po charakterystyczne piwo IPA czy piwo pszeniczne.

To dobra wiadomość dla amatorów piwa bezalkoholowego i poszukiwaczy nowych oryginalnych smaków.

Zobacz także